Neema Tours
Van de gebaande paden af

Uw culturele uitwisseling

Bezoek een stam of schitterende plaats

Hadzebe (jager-verzamelaars)

Ga mee op jacht met deze Klik! sprekende stam

Datoka (veehouders)

Leer pijlpunten maken in een smid, onder de accacia's

Bagamoyo (plaats)

Verlies je hart in deze rustieke kustplaats

Masaai (veehouders)

Leer over medicinale planten of wandel mee met de veehouders

Chagga (landbouwers)

Proef traditioneel bananenbier

Kolo (plaats)

Ga terug in de tijd en bezoek de eeuwen oude rostschildering

Makonde(houtbewerkers)

Leer over traditioneel houtsnijwerk, en probeer het zelf ook!

Sambaa (landbouwers)

Leer over medicinale planten

Zanzibar (plaats)

Slenter door de wirwar van smalle witte straatjes

Bekijk ook...

Onze wandelopties , strandopties , safariopties en accomodatieopties .

Vele stammen – vele culturen

Tanzania is een land met meer dan 1 20 verschillende stammen. We laten u graag kennis met hen maken. Sommige stammen zijn misschien bekend door hun levensstijl of de kunst die zij maken, maar de meeste stammen zullen voor u onbekend zijn. Enkele stammen met wie wij veel samenwerken zijn de Sambaa, de Chagga, de Masaai, de Hadzabe, de Datoka en de Makonde.

Cultureel toerisme in Tanzania

Op diverse plaatsen in Tanzania zijn mensen bereid om u meer te leren over hun gewoonten. Dit doen zij door middel van cultureel toerisme. Kleine groepen mensen hebben zich verenigd in een lokale organisatie voor cultureel toerisme. Een aantal lokale bewoners zijn aangesteld als gidsen om u rond te leiden. Afhankelijk van de locatie bieden zij zowel enkel- als meerdaagse activiteiten.

Wij betalen onze gastheren en gastvrouwen een kleine vergoeding voor onze aanwezigheid in hun huis. Dit bedrag gebruiken zij om hun gemeenschap te verbeteren, zoals het bouwen van een waterput of het verbeteren van een basisschool.

Wij werken samen met deze mensen om u zo kennis te laten maken met de diversiteit aan culturen in Tanzania en op deze wijze hun levensomstandigheden te verbeteren.

Natuur en cultuur

Voor veel Tanzanianen zijn natuur en cultuur erg met elkaar verweven. Voor de dagelijkse levensbehoefte is men afhankelijk van alles wat het land te bieden heeft zoals water, groente, medicijnen of voer voor het vee.

Wat u kunt leren van een specifieke stam, is altijd gekoppeld aan wat er in hun leefomgeving te vinden is.

Een bezoek aan een familie wordt daarom ook altijd gecombineerd met een (wandel- of fiets-) tocht door het leefgebied. Zo leert u niet alleen de leefstijl maar ook de leefomstandigheden kennen van het gebied. Tijdens dergelijke tochten kunt u veel vogels en kleine dieren zien.

Maak kennis met enkele stammen en plaatsen die wij graag bezoeken.

Hadzabe (jagers-verzamelaars)

Bezoek de Hadzabe bij het Eyasi meer. Deze Klik!-sprekende stam leeft nog een traditioneel bestaan van jagen en verzamelen. Na de onafhankelijkheid zijn ze woningen aangeboden door de overheid, maar men leeft liever tussen de baobabbomen in kleine hutjes. De kinderen van deze stam gaan niet naar school maar leven nog op de traditionelewijze.

Een aantal families hebben hun huis opengesteld voor bezoek en laten u graag hun cultuur zien. U leert boogschieten, vuur maken en u mag mee op jacht naar de vogels of op zoek naar vruchten.

Datoka (veehouders)

De Datoka zijn veehouders en leven een nomadisch bestaan rondom het Eyasimeer. De vrouwen maken hutten van twijgjes, afgewerkt met modder. Binnen de stam zijn er een aantal families die zich gespecialiseerd hebben in smeden. Ze recyclen alles van metaal en vervaardigen schitterende sieraden onder andere voor hun eigen stam en de Masaai. Daarnaast maken ze de pijlpunten voor de Hadzabe.

U kunt een lokale smederij bezoeken, alsmede een bezoek brengen aan een traditioneel huis.

Bagamoyo (plaats)

Het stadje Bagamoyo heeft een rijke historie. De naam komt van het Swahili Bwaga – Moyo, wat “leg hier je hart” betekent. Deze naam heeft de plaats gekregen in 1 9e eeuw, toen het een belangrijke plaats in de slavenhandel werd.

In het historische stadshart, dat ook “Stonetown” heet, kunt u diverse gebouwen en het slavernijmuseum bezoeken. Niet ver van het Bagamoyo Kunstcollege is er een openluchtgalerij, waar diverse kunstenaars hun werk exposeren en verkopen. Naast het historische centrum, kunt u ook de Kaole-ruïne bezoeken. Dit is de oudste moskee van Tanzania, uit ongeveer de 1 3e eeuw.

Het voordeel van Bagamoyo is dat het een stad is die relatief weinig toeristen ziet, waardoor het u een uniek kijkje in het leven van een Tanzaniaanse stad geeft.

Masaai (veehouders)

Met hun rode kleden en hun nomadische levensstijl zijn de Masaai misschien wel de bekendste van de Tanzaniaanse stammen. De families zwerven met hun vee in een groot gebied van de Keniaanse grens tot aan de Tanzaniaanse hoofdstad Dodoma. Terwijl de mannen het vee hoeden zijn de vrouwen bezig met het maken van sieraden en het onderhouden van hun huis.

De Masaai hebben een grote kennis van medicinale planten en elke gemeenschap heeft twee keer per maand een grote markt waar ze vee, sieraden en spullen verhandelen.

U kunt hen bezoeken nabij het Natronmeer, Manyarameer of rondom Arusha. Ze kunnen u vertellen over de diverse medicinale planten in hun leefomgeving. De families bij het Natronmeer nodigen u uit om mee te gaan het vee te hoeden.

Een bezoek aan de Masaaimarkt is afhankelijk van de planning van uw reis.

Chagga (landbouwers)

Van oorsprong wonen de Chagga aan de voet van de Kilimanjaro. Inmiddels wonen ze overal in Tanzania. De Chagga zijn landbouwers en binnen Tanzania zijn ze bekend om hun koffie en bananen. Een bezoek aan de Chagga is nooit compleet zonder “mmbege” (bananenbier) te hebben geproefd. In het dorp Materuni, op de Kilimanjaro, laten ze graag zien hoe ze op traditionele wijze koffie roosteren en malen.

U kunt de Chagga bezoeken in Mto wa Mbu en rondom de Kilimanjaro.

Kolo (plaats)

In en om het dorp Kolo wonen meerdere stammen, waaronder de Irangi (landbouwers) en de Sandawa (jagers en verzamelaars) . Beide stammen hebben een rijke historie als het gaat om medicinale planten en natuurreligie. Beide stammen beweren dat ze de nazaten zijn van de schilders van de “Kolo rock paintings”. Wie gelijk heeft doet er volgens Neema niet toe. Maar dat de schilderingen schitterend zijn en onnoemelijk oud (ook hier lopen de verhalen uit een) , staat wat ons betreft niet ter discussie.

Kolo is een halve dag reizen vanaf Arusha en ligt niet op een route, dus enige planning is noodzakelijk.

Makonde (houtbewerkers)

De Makonde-stam komt oorspronkelijk uit Mozambique. Toen in de jaren '60 de Portugezen naar Mozambique kwamen, voelden ze zich bedreigd en zijn ze massaal het land ontvlucht, waarbij ze in alle buurlanden terecht gekomen zijn. Tegenwoordig zijn er grote groepen Makonde die in Tanzania wonen en zich Tanzaniaan voelen.

Het bijzondere aan de cultuur van de Makonde is dat deze vrouwgeoriënteerd is. In tegenstelling tot de meeste andere stammen, waarbij het land van vader op zoon wordt doorgegeven, zijn het hier de vrouwen die het land bezitten en het doorgeven aan hun dochters.

De Makonde is met name bekend door hun houtsnijwerk. Een kunst die wordt onderwezen in een soort van gildes, waarbij een leerling steeds ingewikkeldere stukken leert maken.

De mannen leren u graag over de verschillende houtsoorten die zij gebruiken en de betekenis van hun kunstwerken. Als u wilt, kunt u zelf proberen om hout te bewerken. U kunt hen bezoeken in Mto wa Mbu.

Sambaa (landbouwers)

De Sambaa leven overal in Tanzania. Ze zeggen zelf dat als er op een plek geen Sambaa leven, dan is die plek het niet waard om er te wonen. Hun oorsprong ligt in de Usambarabergen, waar ze op kleine veldjes een grote diversiteit aan gewassen telen. Daarnaast wordt er op grote schaal thee en suikerriet verbouwd. Onze Sambaagidsen weten veel van de medicinale werking van de planten, en dat leggen ze graag aan u uit tijdens een tocht tussen de velden en door het regenwoud.

In de dorpjes wordt vaak “Boha” gemaakt, een bier van suikerriet. U kunt een brouwerij bezoeken, zelf meehelpen met brouwen en het daarna proeven. U kunt de Sambaa ontmoeten in de Usambarabergen.

Zanzibar – Stonetown (plaats)

Zanzibar is de hoofdstad van het eiland Zanzibar (officieel: Unguja) . Het historische centrum van Zanzibar wordt ook wel Stonetown genoemd. Veel van de gebouwen in Stonetown stammen uit de tijd dat Zanzibar onderdeel was van het Sultanaat van Oman. Zo zijn er diverse moskeeën, de hamam, het paleis en het oude fort uit de tijd van de sultans. In de 1 9e eeuw zijn hier door de Britten diverse kerken en kathedralen aan toegevoegd. Tegenwoordig is Stonetown een schitterende wirwar van smalle witte straatjes, waar u op elke hoek weer iets bijzonders kunt verwachten: een schitterende houtbesnede deur, een historisch gebouw, of een winkel met schilderijen.

Heeft u een duidelijk beeld van wat u wilt? Of wilt u in gesprek met een van onze reisspecialisten? Neem dan contact met ons op voor een afspraak of een offerte.